תכנית אנשי חיל
תורה, ערכים ומנהיגות: צה"ל קורא לך לתכנית אנשי חיל!
מוכן להיות חלק ממשהו גדול יותר?
מלגה גבוהה
במהלך הלימודים יזכו המשתתפים
למלגה כספית גבוהה
הכשרה מקיפה
שילוב ייחודי של לימוד תורני
מעמיק והבנה צבאית-מעשית
קריירה משמעותית
בסיום ההכשרה, תשובץ בתפקיד
קבע ברבנות הצבאית
פיתוח מיומנויות
כלים להתמודדות עם אתגרים
ייחודיים בשדה הקרב ובשגרה
תנאים להגשת מועמדות
לאחר פרק שירות החובה בצבא
גיל 22-25
לאחר או במהלך לימודים בישיבה
למה להצטרף לתכנית?
הכשרה מקיפה להסמכה לרבנות
מסלול ההכשרה האינטנסיבי נמשך ארבע שנים תמימות ולאחר כניסה לתפקידי קבע, יתבצע לימודי הלכות חופה וקידושין במשך חצי שנה במקביל לביצוע התפקיד. במהלך הלימודים ובסוף כל פרק לימוד, יעברו המשתתפים את מבחני ההסמכה “יורה יורה” של הרבנות הראשית לישראל.
לימודים המשלבים הלכה ומעשה
התכנית כוללת הכשרה מעמיקה בהלכה מעשית, תוך התמחות בתחום המנהיגות בקהילה. לצד לימודי התורה העיוניים, תתקיים היכרות עם העולם הצבאי, לצד למידת פקודות הצבא על מנת ליישם את הנלמד בעולם המעשה.
מלגה גבוהה ושירות קבע
במהלך הלימודים יזכו המשתתפים למלגה גבוהה.
גובה המלגה תלוי במצב המשפחתי של משתתף התכנית.
מסיימי התכנית בהצלחה ישולבו במערך הסדיר של הרבנות הצבאית,
כרבנים צבאיים מן המניין ביחידות הצבא השונות, תוך התחייבות לשירות קבע.
להצטרפות לתכנית
"
החידוש הגדול בתכנית "אנשי חיל" הוא בשילוב של גיל צעיר ומנהיגות תורנית. התכנית נועדה להקנות למשתתפיה את הידע התורני-הלכתי במסגרת זמן של ארבע שנות לימוד, ועל ידי כך להביא את הרבנים הצבאיים לעתיד למקום גבוה ומשמעותי
סא"ל הרב אודי שוורץ
ראש ענף ההלכה ברבנות הצבאית
צוות התכנית
צוות התכנית מורכב מרבנים בעלי שיעור קומה תורני, ניסיון מעשי, והתנסות פרקטית בעולמות ההסמכה לרבנות ורבנות הקהילה. הצוות מלווה את המועמדים לתכנית החל משלב המיון והקבלה, תוך כדי הלימודים ועד לשיבוץ בתפקידי הקבע.
רס"ן (מיל') הרב יאיר בן זקן
מנהל התכנית מטעם הרבנות הצבאית
הרב בן זקן שימש במגוון תפקידי שטח ומטה ברבנות הצבאית. בין התפקידים שמילא: רב צבאי בעוצבות "עמוד האש" ו"עוצבת הגליל", רב יחידות מיוחדות באגף המודיעין, רב בסיס פלמחים של חיל האוויר, ורב בא"ח הנח"ל. הרב בן זקן גם שימש כראש מדור תורה והדרכה בענף תורה, הדרכה ומטה של הרבנות הצבאית. הרב בן זקן מרכז את תכנית "אנשי חיל" מטעם הרבנות הצבאית.
הרב ד"ר שלמה גליקסברג
ראש בית המדרש
הרב גליקסברג הינו בוגר ישיבת "מרכז הרב" ועומד בראש בית המדרש ב"מוסדות אריאל". הרב גליקסברג שימש בתפקידי רבנות קהילה רבים, ובהם: רב קהילת ניצנים בירושלים, רב קהילות "המזרחי" ביוהנסבורג ורב היישוב חשמונאים. כמו כן, הרב גליקסברג שימש כאב"ד בבית הדין לדיני ממונות ב"מוסדות אריאל" וחבר בית הדין של דרום אפריקה. הרב גליקסברג משמש כראש הכולל ב"מוסדות אריאל".
הרב דוד טבצ'ניק
מנכ"ל "מוסדות אריאל"
הרב טבצ'ניק כיהן כרב המחוז הצפוני במשטרת ישראל ורב שכונת דניה בחיפה. במשך שנים רבות שימש כרב הראשי של הקהילה האשכנזית במקסיקו. בשובו לישראל יסד את "המכון למנהיגות רוחנית באריאל" ופרסם ספרים רבים. בתפקידו כיום הרב טבצ'ניק אחראי על קבלת ההחלטות וקביעת האסטרטגיה להנהלת המכון, ומלווה את תכנית "אנשי חיל" מקרוב.
מוסדות אריאל
מוסדות אריאל (מיסודו של “מכון הרי פישל”) בירושלים, הם מהמוסדות המובילים בארץ להכשרת רבנים ודיינים. המוסדות כוללים בית מדרש לרבנים ולדיינים, המהווה מקום ייחודי ברמתו הלימודית הגבוהה ובהענקת כלים נרחבים לעיצוב דמות של מנהיג רוחני. “מוסדות אריאל” יובילו את לימודי ההסכמה לרבנות מתוך מטרה לבנות גשר בין עולם התורה והחברה הישראלית בת זמננו, להכשיר מנהיגות רוחנית, ולהפיץ תורה בעם, בארץ ובתפוצות.
חיל הרבנות הצבאית
חיל הרבנות הצבאית מהווה סמכות הלכתית ותורנית למפקדי צה”ל וחייליו, פועלת לקירוב לבבות, חיזוק רוח הלחימה והעמקת האחדות בצה”ל. החיל נותן מענה מלא בתחומי הדת לבני כל העדות. הרבנות הצבאית פועלת למתן כשרות למטבחים בבסיסי צה”ל וביחידות שונות של משרד הביטחון. כמו כן, החיל נותן מענה לטיפול בחללים ועריכת טקסי קבורה צבאיים. הרבנות הצבאית עוסקת גם בתחומי הגיור והנישואין לחיילים, קצינים וחיילים המשרתים בכל היחידות הצבאיות.
הלימודים בתכנית נמשכים 4 שנים וכוללים 5 ימי לימוד מלאים בשבוע (כולל חופשות “בין הזמנים”). הלימודים מתקיימים בכולל “מוסדות אריאל” בשכונת “בית וגן” בירושלים.
התכנית מורכבת מ-4 צירי הכשרה מקבילים שמטרתם להכשיר את המשתתפים בצורה מיטבית לביצוע התפקיד: ציר הסמכה הלכתית (“יורה-יורה”), ציר ההלכה המעשית, ציר הרבנות וציר ההיכרות עם צה”ל.
תכנית הלימודים מבוססת על הכשרה ייחודית בעולם ההלכה המעשית תוך התמחות במגוון נושאי הנהגת קהילה, לצד התמחות בעולם ההלכה הצבאית.
במסגרת ההסמכה ההלכתית, התכנית כוללת לימודים במקצועות הבאים:
- הלכות שבת – שנה וחצי
- איסור והיתר – שנה
- נידה – שנה
- אבלות – שלושה חודשים
- עירובין – חודשיים
- חופה וקידושין – ב”למידה מרחוק” תוך ביצוע תפקיד הקבע הראשון
המתקבלים לתכנית יקבלו מלגה מכובדת למשך הלימודים העיוניים. גובה המלגה גבוה משמעותית ממלגות של מוסדות דומים ותלוי במצב המשפחתי של המקבל.
בדומה למסלול “עתודה אקדמית”, המועמדים שיתקבלו לתכנית יידרשו לחתום על חוזה המסדיר את חובות שני הצדדים.
הצבא מתחייב לממן את המלגה לאורך כל שנות הלימוד ולשבץ את בוגרי התכנית במקצוע למשך 3 שנים לפחות (על מנת לאפשר תחרות על משרות קבע בכירות בהמשך).
המועמדים מתחייבים לעקוב אחר תכנית הלימודים ולעבור את מבחני ההסמכה לרבנות מטעם הרבנות הראשית לישראל וכן את פרקי ההכשרה השונים (סדנאות הדרכה שונות, קורס רבנים צבאיים, סדנת הכשרה לקבע ועוד).
התכנית מיועדת למועמדים הבאים:
- גיל 22-25
- לאחר או במהלך לימודי הישיבה (כולל/מכינה/הסדר/גבוהה)
- לאחר שירות החובה בצבא
מועמדים שיעמדו בתנאים הנ”ל יוזמנו לימי מיונים שנועדו לקבוע את מידת ההתאמה לתכנית. ימי המיון נבנו בשיתוף היחידה למדעי ההתנהגות בצה”ל ומתבצעים בהנחיית פסיכולוג תעסוקתי מומחה מטעם הרבנות הצבאית.
ימי המיון כוללים מבחן בהלכה וראיון אישי מטעם “מוסדות אריאל” וכן מבחני התאמה לשירות קבע, סימולציות וראיונות עומק עם רבנים צבאיים במילואים מטעם הרבנות הצבאית.
הרבנות הצבאית ו”מוסדות אריאל” משקיעים את מירב המאמצים – הון כספי, לוגיסטי והון אנושי – בכל מועמד שמתקבל. מספר המקומות בתכנית מוגבל. לפיכך, כל המתקבלים לתכנית צפויים לסיים אותה בהצלחה. עם זאת, משתתפים שלא יעמדו בהתחייבויותיהם לתכנית לא יוכלו להמשיך בה.